Åldrande orsak och verkan

Åldrande

Åldrande: Det är något vi alla gör men vi förstår väldigt lite. Det är självklart lätt att göra en lista över alla förändringar som sker med åldern – minnesförlust, rynkor, muskelförlust – men ingen förstår verkligen hur åldrande är, varför det händer och hur man stoppar det.

Vad är åldrande?

Tänk på åldrande som ”vad händer med våra kroppar över tiden”. Denna definition innefattar all åldrande som människokroppen korsar, i motsats till de åldrande tecken som uppträder senare i livet, såsom grå hår och rynkor.

Vissa åldrande orsakas av kroppen. Tänk på att växande barn och tonåringar går igenom puberteten. Den andra åldringen ackumuleras över tiden, såsom skador på huden som orsakas av solens exponering. Som ett resultat är åldrande en kombination av fysiska förändringar och inverkan av hur vi tar hand om oss själva.

Med andra ord är åldring påverkan av tiden på människokroppen och uppträder på flera nivåer:

Cellåldring Celler ålder enligt antalet gånger de har replikerat. En cell kan replikera cirka 50 gånger innan det genetiska materialet inte längre kan kopieras noggrant, vilket beror på förkortade telomerer. Ju mer skador som görs på celler av fria radikaler och andra faktorer, desto större mängder celler ska replikeras.
Hormonal åldrande. Hormoner spelar en enorm faktor i åldrandet, särskilt under barntillväxt och ungdomsliv. Hormonnivåerna flyter genom livet. Puberty leder till akne och större porer. När vi åldras leder hormonella förändringar till torrhet i huden och klimakteriet.
Ackumulerad skada. Den ackumulerade skadorna är alla externa. Exponering för toxiner, sol, skadlig mat, förorening och rök påverkar kroppen. Med tiden kan dessa yttre faktorer orsaka vävnadskador och kroppen kvarstår i sin förmåga att upprätthålla och reparera celler, vävnader och organ.
Metabolisk åldrande. Under din dag växlar dina celler ständigt mat till energi och producerar biprodukter som kan vara skadliga. Processen med att metabolisera och skapa energi leder till skador på kroppen över tiden. Vissa tror att sänkning av metabolismen genom metoder som kalorirektiv begränsar långsam åldrande hos människor.

Åldrande diskriminerar inte

Vår kultur, som är besatt av ålder, förbrukas helt av att åldrandet sänks och ökningen av livslängden, men åldrande är oundvikligt på 100%. Åldringsprocessen diskriminerar inte. Börja tidigt och slå alla kroppens huvudorgan.

I den period där en person är 20 år förlorar lungvävnaden sin elasticitet, musklerna runt revbenet börjar försämras och lungfunktionen, dvs mängden luft som kan inandas, minskar. Produktionen av matsmältningsenzymer saktar ner, vilket påverkar sättet näringsämnen absorberas i kroppen.

Fettpålagringar ackumuleras i hjärtkärlens blodkärl och kärlen börjar förlora flexibilitet, vilket resulterar i arterioskleros eller härdning av artärerna. Hos kvinnor minskar produktionen av vaginala vätskor och atrofi hos sexuella vävnader. För män kan prostata bli större och spermierna minskar.

Sakta ner åldrandet

Som nämnts ovan: åldrande kan inte undvikas. Det sägs att det finns flera åtgärder du kan ta oberoende av din ålder, kunna få din biologiska klocka tillbaka och hjälpa dig att leva längre:

Ät bra. Under de senaste årtiondena har bearbetade livsmedel blivit en allt större del av våra dieter. Det tillsatta sockret, saltet och fettet blåser våra kroppar och orsakar ett antal allvarliga hälsoproblem, inklusive hjärt-kärlsjukdomar och högt blodtryck. Gör dig själv en tjänst och äta bra. Som en allmän regel, om du måste öppna den för att äta den, borde du inte äta den. Läs etiketterna. Klipp ut söta drycker och vita stärkelser och ta med mer frukt, grönsaker, fibrer och magre proteiner.
Rökar inte Om du är rökare har du förmodligen kämpat för att sluta, men ge inte upp. Att sluta röka förbättrar cirkulationen och blodtrycket och minskar risken för cancerutveckling drastiskt.
Motion. Du kanske inte uppfyller de rekommenderade 30 minuters aktivitet per dag, 5 dagar i veckan, men den goda nyheten är att även 15 minuter med måttlig aktivitet om dagen kan förbättra livslängden. Gå med hunden, cykla eller ta en träningslokal. Vilken aktivitet som helst är bättre än ingen.
Umgås. Socialisering håller oss unga och gör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *