Celiaki vs. Glutenkänslighet: Vad är Skillnaden?

Celiaki vs glutenkänslighet

Glutenkänslighet är ett mindre känd tillstånd än den mer känt celiaki, men det är inte något att ignorera. Det har ibland avfärdats som en sorts inbillning, där personer tror att de mår dåligt av gluten och därför faktiskt mår dåligt. Men forskning pekar på att glutenkänslighet är mer verklig än vi tidigare trott.

Glutenkänslighet:

  • Om du lider av glutenkänslighet innebär det att du, efter att ha uteslutit celiaki och veteallergi som orsaker, fortfarande upplever symtom när du äter gluten, och dessa symtom försvinner när du undviker gluten.
  • Symtomen vid glutenkänslighet kan vara liknande de vid celiaki, såsom gaser, uppblåsthet, magkramper, förstoppning och/eller diarré, samt ledvärk och trötthet, men ingen tarmskada uppstår som vid celiaki, och du bildar inte de specifika antikroppar som används för att diagnostisera celiaki.
  • Forskare har upptäckt att personer med glutenkänslighet har en försvagad tarmbarriär, vilket leder till inflammation i kroppen. Dessa individer bildar också andra typer av antikroppar än de med celiaki, vilket resulterar i olika inflammatoriska reaktioner.
  • En studie från 2012 tyder på att glutenkänslighet kan vara upp till 30 gånger vanligare än celiaki. Medan bara cirka 1 procent av personer med IBS också har celiaki, lider över 30 procent av personer med IBS av glutenkänslighet utan celiaki.

Celiaki:

  • Celiaki är en autoimmun sjukdom som orsakar inflammation i tunntarmen. Det påverkar ungefär 2 procent av befolkningen i Sverige och kallas ibland glutenintolerans.
  • Vid celiaki attackerar kroppen sitt eget tarmludd när man äter gluten.
  • Symtomen på celiaki kan variera och inkluderar trötthet, depression, viktminskning, magbesvär som gaser, uppblåsthet och tarmproblem, samt ledvärk och huvudvärk. Hos barn kan tillväxten påverkas negativt, och de kan ha ont i magen, diarré/förstoppning och illamående.
  • Obehandlad celiaki kan orsaka järn- och vitaminbrist samt laktosintolerans på grund av skada på tarmen. Andra symptom kan vara blåsor i munnen, blåsor på huden (hudceliaki), benbrott på grund av nedsatt kalkupptag i tarmen och mycket mer.

Att känna till skillnaden mellan dessa två tillstånd är viktigt, särskilt när det gäller diagnos och rätt kostbehandling. Glutenkänslighet är vanligare än vi tidigare trott och förtjänar att tas på allvar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *