För barn är det lika viktigt med recept på fysisk aktivitet

Stillasittande har blivit ett utbrett problem som påverkar hälsan hos både barn och vuxna. Oavsett ålder är inaktivitet något som vi alla bör undvika. Det är en realitet att de flesta barn i Sverige inte når den rekommenderade dagliga timmen av fysisk aktivitet enligt Världshälsoorganisationens (WHO) riktlinjer. Därför är konceptet med fysisk aktivitet på recept för unga en tanke som förtjänar att utforskas.

Visst, det är en självklarhet att vi alla behöver röra på oss för att må bra. Men den moderna teknikens framsteg har gjort oss mer stillasittande än någonsin. Vi har skapat en värld som i viss mån hindrar oss från den naturliga rörelse vi behöver. För barn är det lättare att bli uppslukade av sina datorer och surfplattor än att vara ute och leka.

Vår förändrade livsstil när det gäller kost och motion kan lägga grunden för dålig hälsa i framtiden. Att föreslå fysisk aktivitet på recept för barn är ett steg i rätt riktning, och detta initiativ har välkomnats av skolsköterskor runt om i landet. Men för att detta ska fungera krävs engagemang från föräldrar och vårdnadshavare.

Förändring börjar hemma i familjen. Doktoranden Emelie Wiklund vid Malmö Universitet intervjuade skolsköterskor i kommunen som faktiskt skrev ut recept på fysisk aktivitet för barn under en tre månaders period och gjorde sedan uppföljningar. När vi får barn att röra på sig är det viktigt att anpassa aktiviteterna efter varje individs intressen och att involvera föräldrarna eller andra vuxna.

Fysisk aktivitet på recept för barn kan ta många olika former. Det kan inkludera att söka sig till sportföreningar, besöka simhallen eller helt enkelt spendera mer tid på lekplatsen. Genom att föräldrarna aktivt deltar i barnens aktiviteter kan detta leda till en livsstilsförändring som gynnar hela familjen.

Även om konceptet med fysisk aktivitet på recept för barn ännu inte är särskilt utbrett i Sverige, har det potentialen att snabbt tackla hälsoproblem hos inaktiva barn. Detta är särskilt viktigt i ekonomiskt utsatta områden där det kan vara svårt för barn att känna sig trygga med att leka utomhus. Låt oss uppmuntra och stödja våra barn att röra på sig och skapa en sundare framtid för dem.

Fysisk Aktivitet på Recept: Hur Gör Vi Det?

Så hur kan vi se till att våra barn får sin dagliga dos av fysisk aktivitet? Här är några idéer:

  • Vara Ett Föredöme: Visa ditt engagemang för fysisk aktivitet genom att delta själv. Gå på familjepromenader, spela boll tillsammans eller cykla tillsammans.
  • Skapa Lekfulla Möjligheter: Se till att ditt hem och trädgård är en plats där barnen kan leka och röra sig fritt.
  • Delta i Sport: Registrera ditt barn i sport eller andra fysiska aktiviteter som de är intresserade av.
  • Uppmuntra Till Utomhuslek: Ge barnen tid att leka utomhus varje dag, oavsett väder.
  • Begränsa Skärmtid: Sätt tydliga gränser för skärmtid och se till att det finns aktiviteter som inte involverar skärmar.
  • Variera Aktiviteterna: Ge barnen möjlighet att prova olika aktiviteter och sporter så att de kan hitta något de verkligen gillar.
  • Gör Det Till En Rutin: Fysisk aktivitet bör vara en del av dagliga rutiner, precis som att borsta tänderna eller äta frukost.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *