Varför Testosteron Rex är döende

testosteron rexNär ett barn föds är hans kön vanligtvis det första vi vill veta om. Det sista du sannolikt kommer att glömma om en person är om han är man eller kvinna. Vi tänker ofta på biologiskt kön som en väsentlig kraft i mänsklig utveckling som inte bara skapar två typer av reproduktionssystem utan två typer av människor.

Kärnan i detta sätt att tänka är en välbekant evolutionär historia. Minsta investering för mycket yngre män i ett barn innebär att de kan skörda enorma reproduktiva fördelar genom att ha sex med många kvinnor. Företrädesvis unga, fertilitet. Inte så för en kvinna. Den mest begränsade är tillgången till resurser, för att hjälpa dem att ta hand om sina biologiskt laddade avkommor.

Män har utvecklats för att bli riskfyllda och konkurrenskraftiga eftersom det är de kvaliteter som har gjort det möjligt för dem att bäst dra nytta av materiella och sociala resurser attraktiva för kvinnor och att upprätthålla en serie förvrängningar för att göra det sexuella intresset till en reproduktiv inkomst.

Det är uppenbart att du letar efter en anledning till denna könssplittring, och om du tänker på ett hormon som börjar med ”t”, så är du inte ensam. Den senaste neuroscientists boken, ”Testosteron: Sex, Makt och Vilja att vinna”, ger ingen risk för att läsarna minskar sin betydelse: ”I slutet av diskussionen om testosterons effekt på mänsklig historia … kvarstår en enkel sanning: Utan testosteron skulle det inte finnas någon människa med historia. ”

Nu är det en slutsats att inspirera den vördnad testosteron förtjänar . åtminstone tills du inser att samma sanning gäller östrogen, kol, eller till och med kväve. Men fortfarande – sex! Power! Kommer att vinna! Som Herbert förklarar är det bara de maskulina egenskaper som enligt den visdom som erhölls om vårt evolutionära förflutna var mycket nödvändiga för att uppnå manlig reproduktiv framgång med Maxulin.

Det här är testosteronrex: den bekanta, accepterade, breda och kraftfulla historien om sex och samhälle. När vi diskuterar ojämlikhet mellan könen och vad vi ska göra om det, testar den jätte elefanten i rummet. Vad sägs om våra utvecklingsskillnader, skillnader mellan manlig och kvinnlig hjärna? Men testosteron Rex får fel, fel och fel igen. Den samtidiga vetenskapliga förståelsen av det sexuella urvalets dynamik och effekterna av sex i hjärnan undergräver hans synvinkel.

Forskning i evolutionärbiologi har destabiliserat de nyckelprinciper som troddes att gälla för djurriket, där modiga och låginkomstiga män konkurrerar om vård och investeringar kvinnor. Det visar sig att det naturliga sexuella systemet är olika, och vi tar också med våra unika mänskliga egenskaper till historien om sexuellt urval.

Det finns inga grundläggande egenskaper för män eller kvinnor – även när det gäller risk och konkurrenskraft kräver egenskaper ofta en förklaring till varför män kan stiga till toppen.

Testosteron påverkar hjärnan, kroppen och beteendet. Men varken kungen eller kungens tillverkare – det hormonella ämnet av kompetitiv maskulinitet och risk – ska ofta vara. Så, medan det kan vara rättvist att säga att de flesta män orsakade finanskrisen, den vanliga debatten som ”testosteron gjorde” är ett utmärkt exempel på vad som händer när feltänkande tillämpas på den offentliga debatten.

Testosteron Rex är utdöd. Det förfalskar vårt förflutna, vår nutid och vår framtid, och stärker den nuvarande ojämlika situationen. Det är dags att säga adjö, fortsätt.

Köp boken på Bokus eller Adlibris

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

blogg

Previous article

Åldrande orsak och verkan
Hälsa

Next article

Bränna fett till sommaren